SVEŽA BOROVNICA – TRANSPORT I LOGISTIKA

Sveža borovnica spada u lako kvarljivu robu i kao takva predstavlja veliki izazov za logistiku i transport. Životni vek ploda borovnice u optimalnim uslovima je 20-25 dana. Borovnica tokom transporta mora održati maltene isti nivo zrelosti, svežine i čvrstoće ploda, a kaliranje je neophodno svesti na najnižu moguću meru. Ono što je takođe jako važno je da borovnica ne izgubi mešak (sopstveni prirodni beli prah). Da bi se transport sveže borovnice uspešno realizovao neophodno je:
  • da se optimizuje tranzitno vreme (često upošljavanjem udvojene posade);
  • da se podesi stalni rad rashladnog uređaja na opsegu temperature od 0°C do +2°C;
  • da se obezbedi dobar protok vazduha u komori hladnjače kako bi se smanjio nivo vlage;
  • da se proces utovara i istovara iz vozila obavi strogo vodeći računa da se ne prekine hladni lanac jer u suprotnom dolazi do kondenzacije robe, a samim tim i do gubitka na kvalitetu.

SKLADIŠTENJE SVEŽE BOROVNICE

 Roba se skladišti na temperaturi optimalno u opsegu od 0°C do +1°C, a svako odstupanje ili skladištenje u dužem vremenskom periodu na temperaturi od -1°C i niže prouzrokuje oštećenja na robi. Borovnice koje pokazuju tragove propadanja se odmah moraju odstraniti iz skladišta (pogotovo, ako imaju tragove plesni) jer negativno utiču na zdrave plodove koje imaju dobar potencijal skladištenja. Manipulativni procesi i dodirivanje plodova borovnice tokom procesa skladištenja i pakovanja se mora svesti na najnižu moguću meru.  Optimalna 15 off promo codelook at here relativna vlažnost vazduha iznosi 90% do 95%. Na temepraturi od 0°C borovnice imaju najniži nivo disanja i na toj temperaturi najduže mogu održati svežinu i postojanost.