TRANSPORT PREHRAMBENIH PROIZVODA
Transport hrane se obavlja najčešće u kontrolisanim temperaturnim uslovima angažovanjem vozila hladnjača. Odredjena grupa proizvoda se transportuje i kamionima sa ceradama onda kada roba ne zahteva posebne uslove, kada je reč o temperaturi.
Već duži niz godina uspešno realizujemo transporte prehrambenih proizvoda na zadovoljstvo svih naših korisnika.
Jedan od primarnih ciljeva poslovanja naše kompanije je dalji razvoj i usavršavanje procedura i uputstava u okviru sektora logistike, gde radom tima na konstantnom podizanju kvaliteta usluga primenom standarda i internih procedura koje se odnose na transport hrane pružamo klijentima pouzdanu i kvalitetnu uslugu.
Tokom organizacije i realizacije usluga transporta hrane izuzetno vodimo računa da su angažovana uredno servisirana vozila (vozilo i rashladni uređaj) i da su vozila u higijenski besprekornom stanju (oprana, dezinfikovana, provetrena komora).
Svi prehrambeni proizvodi vremenom gube kvalitet. Međutim, gubitak je puno brži i veći ako se proizvod izlaže neprikladnoj temperaturi, odnosno prekidanjem hladnog lanca. Najveći broj bakterija koje uzrokuju trovanja hranom raste najbrže na temperaturi od +37°C. Mnogi mikroorganizmi koji uzrokuju trovanja hranom ne mogu se razmnožavati na temperaturi nižoj od +5°C. U svežem programu u svim delovima hladnog lanca temperatura bi trebala biti od +1°C do +6°C, a nikako ne bi smela prelaziti vrednost od +8°C. Smrznutu robu je uvek najoptimalnije transportovati na temperaturi od -18°c (+/- 2°c). Važno je znati da temperatura robe u hladnom lancu ne uništava mikroorganizme, ali zaustavlja njihovo razmnožavanje. Proizvode prehrambene industrije obavezno je otpremati na paletama za transport hrane (palete tretirane na visokim temperaturama, zbog uništavanja parazita i štetočina u drvetu).
TRANSPORT PEKARSKIH PROIZVODA
Za pekarsku industriju za smrznuta peciva (smrznuto testo) nudimo kamione sa minusnim komorama koje imaju sposobnost rashlade do -20°C. Kamione hladnjače takodje angažujemo pri transportu kvasca.
TRANSPORT KONDITORSKIH PROIZVODA
Industrija konditora za većinu transportnih potreba angažuje kamione hladnjače, naročito za robu koja sadrži čokoladu. Gotovi proizvodi u konditorskoj industriji se najčešće transportuju na ambijentalnoj temperaturi ili temperaturi od +15°C do +20°C. Zbog svog sastava konditorski proizvodi delimično spadaju u grupu lako kvarljivih prehrambenih proizvoda. Pri prevozu konditorskih proizvoda zahteva se određeni temperaturni režim, kako bi se zadržao kvalitet robe. Hladni lanac od proizvođača do potrošača zamrznutih proizvoda, kao što je sladoled (-25°c do -30°c), svežih kolača (+1°c do +6°c) ili čokoladnih konditorskih proizvoda (+18°C do +22°C) se ne sme prekidati, jer je šteta nastala prekidom hladnog lanca nepovratna.
U skladištu je potrebno osigurati zaštitu od nakupljanja i dizanja prašine, padanja čestica na zapakovane proizvode, sprečiti nastanak kondenzacije ili razvoja plesni na zidovima i radnim površinama, kao i dobra higijenska praksa.
Pouzdan prevoznik je jedan od važnijih učesnika u hladnom lancu koji utiče na kvalitet konditorskih proizvoda koji se plasiraju na tržište. Za transport konditorskih proizvoda bilo da uvozite, izvozite ili distribuirate u zemlji, nudimo adekvatna, kvalitetna i povoljna logističko transportna rešenja.
TRANSPORT VOĆA I POVRĆA NAMENJENOG ZA PRERADU
Klijenti iz ove industrije gotovo u celosti imaju potrebu za angažovanjem frigo vozila za transport voća i povrća na režimima -18°C ili 0°C do +10°C, zavisno od vrste robe koja se uzima na prevoz.
TRANSPORT MLEČNIH PROIZVODA
Za transport mlečnih proizvoda nudimo hladnjače svih nosivosti, kao i cisterne koje imaju mogućnost kontrole temperaturnih uslova tokom transporta. U mogućnosti smo da pružimo povoljno rešenje za transport sireva u Srbiji i inostranstvu.
TRANSPORT SVEŽE RIBE / TRANSPORT RIBE ZA KONZERVIRANJE
Pri dovozu ribe za proizvodnju finalnog proizvoda koriste se kamioni hladnjače, dok se finalni proizvodi odnosno konzervirana riba transportuje standardnim kamionima sa ceradama.
TRANSPORT MESA
Za potrebe transporta mesa nudimo hladnjače sa kukama ili standardne kamione hladnjače zavisno od planiranog načina otpreme robe. Najčešće se meso u ovoj industriji transportuje na temperaturi +1°C do +6°C, a kada se prevozi zamrznuto meso onda su transportni zahtevi takvi da se roba tokom transporta mora prevoziti na temperaturi -18°C i hladnije.
Tokom pothlađivanja u mesu se dešavaju fizičke, hemijske i bakteriološke promene. Pri sporom hlađenju goveđe meso se rashladi na temperaturu 0°C do +2°C za 72 sata, dok je za svinjsko meso potrebno 48 sati pothladjivanja da bi se rashladilo na istu temperaturu. Pri brzom hlađenju goveđe meso se ohladi za 18 do 20 sati, a svinjsko za 10 do 11 sati. U smrznutom mesu se ne razvijaju bakterije, ali se kvasnice razvijaju i na -10°C, pa je važno da temperatura smrznutog mesa tokom transporta bude obavezno -18°C (+/- 2°C). Kod toplog odmrzavanja mesa dolazi do curenja velike količine mesnog soka (i do 45%), namnože se truležne bakterije i kvasnica, pa se nikako pri transportu smrznutog mesa ne sme dozvoliti oscilacija u temperaturi u komori, kako ne bi došlo do nepovratne štete na robi. Sveže proizvode od mesa je najbolje transportovati na temperaturi +1°C do +4°C, uz što kraće tranzitno vreme.
TRANSPORT ALKOHOLNIH PIĆA
Alkoholna pića najčešće prevozimo kamionima furgonima. Ono što je specifično u ovoj industriji je to što gotovi proizvodi ove industrije spadaju mahom u akciznu robu, pa su po regulativama većine zemalja potrebne posebne najave transporta po zemljama na ruti od zemlje utovara do zemlje istovara.
Uvek upite za transport alkoholnih pića rešavamo vozilima koja su opremljena GPS uredjajima za praćenje vozila, u cilju poboljšanja bezbednosti robe.